Broedhuis

Willem Wever

Felix was erg benieuwd hoe het kweken van eetbare vis gebeurt. Willem Wever is het bij ons komen filmen en Felix heeft hierbij geholpen.
Via bijgevoegde video krijgt u een goed beeld van ons bedrijf en het broedproces.

Claresse

De kweek van Claresse kent een uniek voortraject. Het betreft een kruising van twee vissoorten, de Heterobranchus longifilis en de Clarias gariepinus, allebei meervalsoorten die in Afrika voorkomen. In de natuur, hoewel minder vaak, komt de kruising ook voor.

Eén van de ouders, de Clarias, wordt al zeker 30 jaar in Nederland met succes gekweekt. Door in 2006 de vrouwelijke Heterobranchus te kruisen met de mannelijke Clarias ontstond er een nieuwe kwalitatief hoogwaardige consumptievis, die de naam Claresse kreeg. Na een strenge procedure stemde de overheid ermee in dat Claresse in Nederland mag worden gekweekt.

Om jonge Claresse te blijven kweken moeten beide ouderdierlijnen in stand worden gehouden. Voor reproductie worden alleen dieren geselecteerd die gezond zijn en in optimale conditie. Claresse Breeding zorgt ervoor dat er voldoende ouderdieren zijn zodat de ouders, die 3-8 jaar oud zijn, niet vaker dan eens per half jaar eitjes hoeven te leggen.

Hoewel de grootte van de moeder bepaalt hoeveel eitjes ze legt, kunnen er met gemak 300.000 nakomelingen in één keer geboren worden. De eieren worden verdeeld over aquaria en na 24 uur komt ongeveer 65-85% van de eitjes uit. De larven wegen ongeveer 4 à 5 milligram. Deze larven ontwikkelen zich binnen 48 uur tot visjes en gaan op zoek naar hun eerste voedsel. Als na 8 à 10 weken de pootvisjes ongeveer 12 gram wegen, verhuizen ze naar de viskweker. Als ze daar 4 maanden verzorgd zijn, wegen ze ongeveer 1200 à 1300 gram, en zijn ze klaar om verwerkt te worden.

Aanvullende informatie over het broedproces vindt u via deze Wereld Natuur Fonds link en meer informatie over Claresse en het traject bij de kweker vindt u onder kwekerij.

Clarias gariepinus

+

Heterobranchus longifilis

300.000

Nakomelingen

6

Maanden

1.300

Gram

Productkwaliteit

De belangrijkste criteria voor de keuze van de ouderdieren  zijn de conditie en het karakter van de dieren, zijn lichaamskenmerken en de geschiedenis van eerdere kweken van het ouderdier die iets zeggen over de groei, de voerbenutting en het filetrendement.

Het broedhuis, kwekerij en verwerking verzamelen dagelijks gegevens die voor een innovatief verbeteringstraject zorgen.

Claresse Breeding zorgt voor een gezonde groep ouderdieren zodat hun nakomelingen de van nature sterke weerstand behouden. Om te voldoen aan de wensen van de klant hanteert Claresse Breeding strenge normen m.b.t. hoeveelheden en gewicht bij de levering van pootvis.

De Claresse is een robuuste vis die gekweekt wordt in omstandigheden waarin hij zich goed voelt en gevoerd wordt met kwalitatief hoogwaardig voer aangepast op de noden van de vis. Daardoor hoeven we gedurende heel het groeitraject helemaal geen medicijnen te gebruiken. Ongewenste bacteriën worden ook buiten gehouden doordat we in ons zuiveringssysteem een evenwichtige groep gezonde bacteriën kweken. Deze werken als probiotica en houden de leefomgeving gezond als in een natuurlijke balans.

Bovenstaande criteria waarborgen de kwaliteit van de pootvis van Claresse Breeding.

Onderzoek

Claresse Breeding staat voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Om voorloper in de visteeltsector te kunnen blijven, is Claresse Breeding steeds op zoek naar nieuwe ontwikkelingen die haar processen zouden kunnen verbeteren.

De onderzoekslijnen voor Claresse Breeding hebben betrekking op:

  • Huisvesting van de ouderdieren
  • Verbeteren van het uitkomstpercentage van viseieren
  • Voeding van ouderdieren, vislarve en pootvis
  • Sorteertechniek en spreiding van visgewicht
  • Verbeteringen in groei-eigenschappen
  • Voortplantingstechniek en hybridisatie
  • Verbeteringen in filet en fileteigenschappen.